Dodelijke griepvirussen wereldwijd

virus

Momenteel leven we al bijna twee jaar in het ‘corona tijdperk’. Het virus dook een aantal jaar geleden voor het eerst op in Wuhan. Toen de Nederlandse media over het coronavirus schreven, leek het voor veel mensen nog een ‘ver van onze bed show’. Slechts enkele maanden later bleken de eerste mensen in Nederland ook besmet te zijn met het coronavirus. Sindsdien lijkt het alsof het coronavirus het dagelijkse nieuws domineert. Je hoeft maar een krant open te slaan en het gaat over het virus of over de (nieuwe) maatregelen die getroffen worden om het virus een halt toe te roepen. 

Ook wanneer je de televisie aanzet lijkt het coronavirus het nieuws te domineren. Dagelijkse talkshows zoals Jinek en Beau hebben het coronavirus vaak als onderwerp in de show. 

Het coronavirus is echter zeker niet het eerste (en waarschijnlijk ook niet het laatste) virus dat wereldwijd een grote impact heeft. In de geschiedenis hebben we al meerdere malen te maken gehad met een grieppandemie. In deze blog gaan we in op een aantal van die pandemieën. 

De Spaanse Griep

Je hebt vast al eens van de ‘Spaanse’ griep gehoord. Deze griep heeft weinig met Spanje te maken, maar het was de Spaane media die het eerst schreef over het virus. De Spaanse griep heeft wereldwijd heel wat mensen het leven gekost. Tussen de 50 en 100 miljoen mensen zijn overleden als gevolg van het virus. Dit was in de periode van 1918 tot en met 1920. 

Varkensgriep

Een stuk actueler is de varkensgriep. De varkensgriep dook in 2009 op. Het dodental als gevolg van de varkensgriep liep op tot 300.000 tot 400.000. 

SymptomenHeb je (terwijl je deze blog leest) enkele griepsymptomen? Ga voor zekerheid en laat je testen. Een coronatest uitvoeren kan op diverse plekken. Dit is onder andere mogelijk bij How Are You Diagnostics. Op zoek naar een PCR test met certificaat