Wat is een alcohol verslaving?

Als jou leven beheerst wordt door het middel wat je gebruikt, dan ben je verslaafd. Hetzelfde geld bij een alcoholverslaving, als je af en toe een biertje of wijntje drinkt voor de gezelligheid dan is dat geen probleem. Zodra je echter niet meer kan functioneren zonder alcohol dan ben je verslaafd! Je functioneert dan namelijk niet zonder alcohol op, maar eigenlijk ook niet met alcohol op. 

Wat kan je een verslaving noemen?

Er bestaan verschillende soorten verslavingen, van de meest bekende drugs en alcohol naar ander soort verslavingen, zoals internet, gok en zelfs seksverslavingen. Verslaafde raken met hun acties niet alleen zichzelf, maar ook hun naaste en overige mensen om hun heen. Door de verslaving worden verslaafde ook vaak agressief, helemaal wanneer ze geen toegang hebben tot het middel die ze gebruiken. De meest voorkomende verslavingen zijn drugsverslavingen en alcoholverslavingen. Vooral bij alcohol is het soms moeilijk te zien wanneer je nou écht verslaafd bent. 

Effect van overmatig alcohol gebruik

Het meest bekende effect bij overmatig alcoholgebruik is overgeven, toch zijn er alcohol verslaafde die daar helemaal geen last van hebben. Juist deze personen gaan vaak over hun eigen grens en drinken dan te veel alcohol. Overmatig alcohol gebruik kan leiden tot blackouts, maar ook zelfs een alcoholvergiftiging. Wanneer de concentratie alcohol in je lichaam te hoog is in je bloed, dan is er sprake van een alcoholvergiftiging. Vele denken dat alcohol onschuldig is, want ja een wijntje of biertje moet toch kunnen op zijn tijd. De grens tussen normaal alcohol gebruik en overmatig alcoholgebruik is namelijk erg dun. Door het drinken van alcohol voelen mensen zich vaak zelfverzekerder en durven dan ook veel meer risico’s aan te gaan. 

Tips om te minderen met alcohol drinken

  • Boost je zelfvertrouwen 
  • Leg jezelf een grens op
  • Breng je drinkgedrag in kaart
  • Drink tussendoor veel water
  • Start een alcoholvrije challenge