Darmkanker wordt steeds vaker op tijd geconstateerd

Darmkanker

colorectal cancer concept - asian senior male doctor is showing large intestine model and explaining to elder man patient in hospital

Darmkanker, een van de meest voorkomende vormen van kanker, kan dodelijk zijn als het niet op tijd wordt ontdekt. Gelukkig wordt het steeds vaker vroegtijdig gediagnosticeerd, vaak dankzij bevolkingsonderzoeken die vanaf de leeftijd van 55 jaar worden uitgevoerd.

Wees ook zelf alert op symptomen van darmkanker

Het is belangrijk om alert te zijn op mogelijke symptomen van darmkanker, zelfs als je nog niet tot de doelgroep van het bevolkingsonderzoek behoort. Een van de dingen waarop je kunt letten is bloed in de ontlasting, maar dit is niet altijd zichtbaar voor het blote oog. Als het bloed niet zichtbaar is, dan kunnen de volgende symptomen hierop wijzen:
  1. Slijm bij de ontlasting: let op als je slijm opmerkt bij je ontlasting, vooral als dit langdurig aanhoudt.
  2. Loze aandrang: als je regelmatig het gevoel hebt dat je naar het toilet moet, maar er niets komt, kan dit een teken zijn.
  3. Darmklachten: onverklaarbare vermoeidheid of gewichtsverlies in combinatie met darmklachten moeten serieus worden genomen.
  4. Buikpijn: aanhoudende buikpijn, vooral als deze ernstig is of gepaard gaat met andere symptomen, moet worden onderzocht.
  5. Opgezette buik: een opgeblazen gevoel dat niet verdwijnt, kan een teken zijn van darmproblemen.
  6. Diarree: langdurige of terugkerende diarree kan wijzen op een onderliggende aandoening, waaronder darmkanker.
  7. Wisselend ontlastingspatroon: als je merkt dat je ontlastingspatroon verandert zonder duidelijke reden, kan dit een symptoom zijn dat medische aandacht vereist.

Neem altijd contact op met een arts

Als je een of meer van deze symptomen ervaart, aarzel dan niet om een afspraak te maken met je huisarts. Maar ook als je denkt: nee deze symptomen heb ik niet, maar ik heb toch last, zoek alsjeblieft contact met een arts om het zeker te weten. Ze kunnen je adviseren over verdere tests en screenings en je doorverwijzen naar een specialist indien nodig. Onthoud dat vroege detectie van darmkanker de kans op een succesvolle behandeling aanzienlijk vergroot. Dus, wees alert op de signalen die je lichaam je geeft en neem geen risico als het gaat om je gezondheid. Lees ook: Wat is het effect van diazepam?