Het moment waarop een heupprothese interessant wordt

heupprothese

In verschillende situaties kan het laten plaatsen van een heupprothese het overwegen waard worden. Denk bijvoorbeeld aan een voortdurende pijn in de heup, die je belemmert bij het uitvoeren van je alledaagse activiteiten. Wandelen wordt lastiger, het strikken van je veters gaat niet meer, enzovoorts. Ook wanneer de pijn aanhoudt in een rusttoestand, zoals op bed of op de bank, is het laten plaatsen van een heupprothese interessant. Een huisarts kan een diagnose voor je stellen en adviseren over de noodzaak van een dergelijke prothese. Het zal de pijn verlichten en dagelijkse activiteiten weer leuk maken!  

heupprothese

Heupprothese bij slijtage aan gewrichten 

Het feit dat je pijn aan de heup ervaart kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk is er sprake van een aandoening aan de heup, of is treedt er slijtage op. Deze slijtage komt voornamelijk voor bij ouderen. De slijtage maakt bewegen lastiger en zorgt voor een continue pijn aan gewrichten. Om de kans op deze pijn te verkleinen, is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Een fysiotherapeut kan je hierin begeleiden.  

heupprothese

Noodzaak van een prothese in de heup 

Een huisarts zal vaak niet direct voor het aanraden van een heupprothese kiezen. In de meeste gevallen zijn er simpele oplossingen. Reeds werd al beschreven, dat meer beweging onder begeleiding van een fysiotherapeut een goede eerste stap kan zijn. Ook medicijnen kunnen de pijn aan de heup verlichten. Pas wanneer dergelijke oplossingen niet langer voldoende hulp bieden zal men overgaan tot het plaatsen van een heupprothese. Er zijn diverse klinieken die een dergelijke operatie voor je uit kunnen voeren.