EMDR therapie

Bij PSYTREC kun je PTSS behandelingen krijgen en 1 van die behandelingen is EMDR therapie. EMDR staat voor: Eye Movement Desentization and Reprocessing therapie. Het wordt toegepast bij mensen die last blijven houden van de gevolgen van een traumatische ervaring. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een ongeval
  • Seksueel, lichamelijk of geestelijk misbruik / verwaarlozing
  • Andere geweldincidenten

EMDR werd 25 jaar geleden nog heel goed onderzocht en tegenwoordig is het een zeer effectieve therapeutische methode voor de behandeling van PTSS.

Hoe gaat EMDR therapie in zijn werk?

Je krijgt dagelijkse behandelingen en tijdens deze behandelingen vertelt je behandelaar over de gevoelens, beelden en de geluiden die door de traumatische gebeurtenis steeds weer naar boven komen bij je. Zo kunnen ze heel goed informatie verzamelen over de beleving. Daarna ga je je concentreren op de specifieke details van de gebeurtenis en dit doen ze samen met een afleidende stimulus. In veel gevallen bewegen de vingers van de therapeut dan voor je gezicht. Je moet de vingers dan met je ogen volgen en dit doen ze in meerdere sets, waarna je steeds een pauze krijgt. Je zult je gevoel dan moeten beschrijven en doorgaans zullen de beelden, gevoelens en gedachten langzaam een andere vorm aannemen waardoor de herinnering aan de gebeurtenis langzaam vervaagd. Het wordt minder helder en daardoor ook minder emotioneel en dan kun je er beter mee omgaan.