Wat is het effect van diazepam?

Van slapeloosheid wordt gesproken als iemand slecht slaapt en overdag niet goed kan functioneren. Slaapproblemen kunnen worden veroorzaakt als je je veel zorgen maakt of vaak inspant. Ook als je lichamelijke klachten hebt kun je in de avond vaak slecht slapen door de pijn. Dit heeft als gevolg dat je in de ochtenduren slecht kunt functioneren. Kom je met slaapproblemen bij de arts dan zal hij eerst proberen om de oorzaak te helpen. Je krijgt dus niet meteen een slaapmiddel voorgeschreven.

Symptomen van slapeloosheid

Als je last hebt van slapeloosheid, heb je het gevoel dat je te weinig nachtrust hebt gehad. Slapeloosheid kun je herkennen aan:

  • Slecht slapen in de avond
  • ’s Nachts vaak wakker worden
  • Heel vroeg wakker worden.

Wat is diazepam?

Diazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen. Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, paniekstoornissen, slapeloosheid en onrust. Het maakt je spieren suf en ontspant je ook. Op deze manier kun je rustig in slaap vallen en blijf je ook slapen. Ben je bang in de nacht vaker wakker te worden of heb je een middel nodig tegen spanning en angst? Dan kun je gebruik maken van diazepam. Je mag het niet te vaak gebruiken, anders raakt je lichaam er aan gewend en zal de werking afnemen. Als je het inneemt zorg ervoor dat je thuis bent en makkelijk je bed kunt bereiken. Als je zwanger bent is het belangrijk om eerst met je arts te overleggen als je diazepam mag gebruiken.